utorak, 13. veljače 2018.

KOLAC SA COKOLADOM I TIKVICAMA












Sastojci:

  • 180 gr smedjeg secera
  • 240 gr brasna
  • 60 gr kakaa
  • 1 kas sode bikarbone
  • 1/2 kesice praska za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1 kas vanilija esencije
  • 1 kas nes kafe (granula) ili 2 kas obicne crne kafe
  • 100 gr putera
  • 160 gr cokolade
  • secer za posipanje (po zelji)
  • 3 jaja
  • 1 i po tikvica (ili otprilike 370gr) Naribane 
 
 

Priprema

  1. 1.
    Ugrijati pec na 180C.
    Pomjesati brasno, kakao, sodu bikarbonu, prasak za pecivo i so. U drugoj posudi pomjesati puter i secer dok ne postane pjenasto.
    Dodati vaniliju, kafu, jaja i dobro mutiti poslje svakog dodavanja. Pomjesati tikvice, cokoladnu i trecinu smjese od brasna.
    Dodati ostatak smjese brasna u smjesu od jaja i vanilije. Mutiti dok se sve fino ne sjedini.
    Toj smjesi dodati smjesu od tikvica i mjesati spatulom, ne mikserom.
    Staviti u tepsiju (ja sam koristila okruglu za torte, velicine 22 cm)
    Peci otprilike 40 do 55 minuta, zavisno od rerne.
    Posuti staubom, cokoladom (istopljenom), slatkim kakaom ili po zelji :)
    Ja sam jednom prilikom prerezala ovu smjesu na 3 dijela i izmedju dodala dzem od kajsija i prelila za istopljenom cokoladom-ma divota :)
 
 
 
izvor: /www.coolinarika.com
 

Nema komentara:

Objavi komentar