Rajčica – prava mala riznica zdravlja
Spomenute rajčice bogat su izvor ovog čudesnog antioksidansa. Najvećim je dijelom likopen koncentriran u koži plodova, čak pet puta više nego u samoj pulpi.
Bitno je naglasiti da je raspoloživost ovog antioksidansa značajno bolja kada je rajčica kuhana nego kada je sirova.
Iznenađujuće, udio dotičnih molekula čak je i do tri puta veći kada se rajčica konzumira skuhana u obliku umaka, soka ili sosa.
Toplina je važan faktor, jer razgrađuje staničnu strukturu rajčice, čime dolazi do povećavanja dostupnosti likopena pa ga možemo asimilirati u većoj količini.
Njegova koncentracija u svježoj rajčici ovisi o sorti, stadiju zrelosti te uvjetima okoliša u kojem plod dozrijeva. Neke sorte sadrže veće koncentracije - primjerice, tamnocrvene rajčice imaju više likopena od žutih.
Udio likopena kod rajčica povećava se tijekom zrenja ploda, što znači da je najviši ljeti, a najmanji zimi.
Treba spomenuti i da plodovi rajčice koji su dozrijevali u staklenicima, bez obzira u kojem vremenskom razdoblju, imaju niži udio ovog nutrijenta od onih plodova dozrelih na otvorenom tijekom ljeta.
Uz rajčice, dostatne doze likopena mogu se naći i u lubenicama, mrkvama, crvenom kupusu, šparogama, papajama, grejpu, mangu te guavama.
Za iskorištavanje potpunog potencijala, preporučuje se konzumiranje uz dodatak dobrih masnoća, kako bi efekt likopena bio što bolji.
izvor:http://alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar