Uzroci refluksa
Pretpostavlja se da nezdrava i loša prehrana, pretilost, visok udio masnog tkiva u području trbuha i općenito nezdrav način života vode do nastanka refluksa kiseline.
Istraživanja su pokazala da određena hrana može izazvati refluks kiseline.
Iako su neke namirnice zdrave, zbog njihove kiselosti dolazi do prekomjernog stvaranja želučane kiseline.
Ako uočite da vam neke od navedenih zdravih namirnica ne odgovaraju, smanjite njihovu konzumaciju:
- rajčica
- svježi luk
- citrusi
- ljuti i slani začini (npr. papar, ljuta paprika)
- meso i mesne prerađevine
- ocat
- šećer, slatkiši, grickalice i čokolada
- gotovi umaci i preljevi
- pepermint
- kava
- gazirana pića
Liječenje i prevencija
Uzimanje klasičnih lijekova protiv refluksa može uzrokovati cijeli niz neželjenih nuspojava: gubitak koštane mase, slabost, bol u mišićima, probleme s probavom, gubitak apetita, promjene raspoloženja, depresiju, glavobolju, osip, probleme sa srcem itd.
Stoga predlažemo da problem pokušate riješiti na prirodan način: promjenom načina prehrane i životnog stila.
Razmislite o vlastitoj prehrani, sastavite popis najčešćih jela i kritički promotrite što vam sve smeta.
Problematičnu hranu izbacite i zamijenite je onom koja vam odgovara.
Masna i nezdrava ulja zamijenite maslinovim i kokosovim uljem
Možete pripremiti čaj od đumbira, klinčića i cimeta tako da dodate jednu čajnu žličicu navedenih sastojaka u 300 ml kipuće vode.
Nakon dvadesetak minuta procijedite i pričekajte da se čaj ohladi do odgovarajuće temperature.
Istraživanja su pokazala da, osim navedenih namirnica, i probiotici znatno pomažu kod refluksa kiseline.
Režim prehrane
Kao što neka hrana uzrokuje refluks kiseline, isto tako određena hrana pomaže u borbi protiv tog stanja.
Preporučljivo je konzumirati kefir, artičoke, šparoge, krastavce, tikve, zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice (zob, ječam, kvinoja, heljda itd.), necitrusno voće, med, lješnjake i bademe.
Umjesto jakih začina koristite koromač i đumbir, a od čajeva se preporučuju blaži čajevi poput kamilice.
Osim pažljivog odabira namirnica, važan je i režim prehrane. Valja voditi računa o sljedećim stvarima.
Obroci moraju biti manji, ali češći. Bitno je hranu dobro prožvakati jer probava započinje već u ustima.
Nemojte se prejedati i odjednom pojesti veliku količinu hrane jer to otežava zatvaranje gastroezofagealnog sfinktera.
Izvor:http://alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar