Sastojci
- Biskvit
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- 25 dkg oraha (mljevenih)
- 2 rebra čokolade za kuhanje (izribati ili samljeti )
- 7 dkg grožđica
- malo limunove korice
- 2 žlice brašna (vrhom pune)
- Preljev
- 1.5 dl vode
- 6 žlica šećera
- sok od dva i pol limuna
- 0.5 dl ruma
- Glazura
- 3 žlice mlijeka
- 3 žlice šećera
- 7dkg margarina/maslaca
- 7dkg čokolade za kuhanje
Priprema
1. BiskvitPosebno istucite žumanca, a posebno bjelanca. U snijeg dodajte šećer, žumanca, orahe, čokoladu, grožđice i dvije žlice brašna (da tijesto ne bi palo zbog oraha, napomena sestre Laure). Namastite kalup, ulijte smjesu i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180-200 stupnjeva, oko pola sata. Ostavite tortu da se hladi.
Preljev
U međuvremenu priredite preljev. Prokuhajte vodu sa šećerom, dodajte limunov sok i rum. Sve zajedno kuhajte pet minuta. Vruće prelijte preko ohlađenog kolača. Još jednom ostavite da se ohladi, jer nakon toga torta dobiva glazuru od čokolade.
Glazura
Mlijeko, šećer, margarin i čokoladu kuhajte na pari nekoliko minuta.
Prelijte time tortu i … uživaje
-
2.
dodatak
U receptu piše da se kalup namasti… ja ga klasično namastim i pobrašnim.
Ono što sam ja dodala u receptić, to je da malo smanjim količinu šećera u biskvitu i preljevu i dodam jedan vanilin šečer.
Od kada je izašao ovaj recept glavni kolač za Božić je ova torta.Izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar