Sastojci
- Biskvit:
- 350 ml svježe cijeđenog soka od narandže
- 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
- 120 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- naribana korica 2 narandže
- 180 g pečenih mljevenih oraha
- 100 g oštrog brašna
- 2 kašike tamnog gorkog kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 ml ulja
- Premaz (fil):
- 100 g posne čokolade
- 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
- 120 g posnog mljevenog keksa
- 1 kesica vanilin šećera
- 150 ml svježe cijeđenog soka od narandže
- Za posipanje:
- cca 50 g sjeckanih pečenih oraha
Priprema
1.
Narandže dobro oprati i naribati
koricu od 2, a zatim iscjediti ukupno 500 ml soka (meni su trebale 4
srednje jako sočne narandže). Orase staviti u tavu i prepržiti na
srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore. Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g samljeti a ostatak nasjeckati za posipanje.
2.
Biskvit:
U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mljevene orase i prosijane praškaste sastojke. Sve dobro promješati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mješanje.
Smjesu izliti u pleh (dim. 30x20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min (jači šporet) za slabije povećati temp. na 180 st. ili prilagodite vašoj rerni. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies. Prohlađen premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.
3.
Premaz (fil):
Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmješati mljeveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smjesu i sve fino sjediniti.
Fil nanjeti na biskvit i posuti sa sjeckanim pečenim orasima.
Izvor:https://www.coolinarika.com/

Nema komentara:
Objavi komentar