utorak, 13. veljače 2018.

Savršeni kroasani obične domaćice











Sastojci:
  • 500 gr brašno
  • 50 gr šećer
  • 250 ml mlake vode
  • 100 gr maslaca
  • 14 gr suhi kvasac
  • 12 gr soli
  • 250 gr maslaca
  • 100 gr brašna


Priprema



Pomješajte zajedno vodu,šećer i sol.
Pomješajte brašno i suhi kvasac te dodajte vodu u kojoj ste otopili sol i šećer i počnite da mjesite tijesto.
Kada ste tijesto do pola zamjesili dodajte maslac. Mjesite 10 minuta.
Oblikujte tijesto u pravougaonik, zamotajte u providnu foliju i ostavite tijesto u frižideru preko noći.

 
Masno tijesto:

Za masno tijesto nam je potrebno:

250 gr maslaca

100 gr brašna


Mjesite maslac i brašno dve do tri minute da dobijete lijepu ujednačenu masu.



Postavite masno tijesto na papir za pečenje zatim prekrijte sa drugim dijelom papira za pecenje i oblikujte u kvadrat.



Ostavite tijesto u frižideru 10 minuta.
 


Izvadite prvo tijesto iz frižidera i počnite da ga razvijate lagano.

Izvadite masno tijesto iz frižidera i lagano razvucite.

Preklapanja možete da radite po svom običaju.

 
Kada ste zavrsili sa preklapanjima i nakon sto vam je tijesto spremno za upotrebu razvucite ga i isjecite u trokut te smotajte.
Ostavite da nadođu bar 4 sata pre pečenja.
Kada su kroasani nadosli premažite ih lagano sa umućenim jajetom.


 Zagrijte pećnicu pola sata na 200 stepeni.

Pecite u pecnici oko 20 minuta na 200 stepeni. Uživajte i prijatno!



 Izvor:coolinarka.com
 

Nema komentara:

Objavi komentar