Sastojci:
- 500 gr brašno
- 50 gr šećer
- 250 ml mlake vode
- 100 gr maslaca
- 14 gr suhi kvasac
- 12 gr soli
- 250 gr maslaca
- 100 gr brašna
Priprema
Pomješajte zajedno vodu,šećer i sol.
Pomješajte brašno i suhi kvasac te dodajte vodu u kojoj ste otopili sol i šećer i počnite da mjesite tijesto.
Kada ste tijesto do pola zamjesili dodajte maslac. Mjesite 10 minuta.
Oblikujte tijesto u pravougaonik, zamotajte u providnu foliju i ostavite tijesto u frižideru preko noći.
Masno tijesto:
Za masno tijesto nam je potrebno:
250 gr maslaca
100 gr brašna
Mjesite maslac i brašno dve do tri minute da dobijete lijepu ujednačenu masu.
Postavite masno tijesto na papir za pečenje zatim prekrijte sa drugim dijelom papira za pecenje i oblikujte u kvadrat.
Ostavite tijesto u frižideru 10 minuta.
Izvadite prvo tijesto iz frižidera i počnite da ga razvijate lagano.
Izvadite masno tijesto iz frižidera i lagano razvucite.
Preklapanja možete da radite po svom običaju.
Kada ste zavrsili sa preklapanjima i nakon sto vam je tijesto spremno za upotrebu razvucite ga i isjecite u trokut te smotajte.
Ostavite da nadođu bar 4 sata pre pečenja.
Kada su kroasani nadosli premažite ih lagano sa umućenim jajetom.
Zagrijte pećnicu pola sata na 200 stepeni.
Pecite u pecnici oko 20 minuta na 200 stepeni. Uživajte i prijatno!
Izvor:coolinarka.com

Nema komentara:
Objavi komentar