Sastojci
- 4 kom jaja
- 250 gr šećera
- 200 gr kiselog mleka (ili 200 ml jogurta)
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 gr oraha
- 250 gr griza
- 2 kesice vanil šećera
- po želji oko 2 kašike: suvog grožđa ili brusnica
- Preliv:
- 500 gr šećera
- 30 kašika vode
- malo soka od limuna
Priprema
1.
Odvojit belanca od žumanaca. Penasto umutiti belanca. Tome dodati šećer i vanil šećer, zatim žumanca.
U kiselo mleko ili jogutr razmutiti prašak za pecivo. Sve zajedno dodati u umućena jaja.
2.
Smanjiti mikser na najmanju brzinu i tome dodati lagano, griz i orahe.
Ja volim dodati i suvo grožđe i suvu brusnicu, ali ovaj put nisam imala kući pa sam je izostavila.
3.
Masu razlijte u pleh koji je prethodno podmazan i posut brašnom.
Ja sam pekla u plehu dimenzija 30 cm x 35cm.
Peći u zagrejanoj rerni.
4.
Preliv:
Stavite šećer i vodu u šerpu. Lagano promešajte da se šećer sjedini sa vodom i ostavite da provri. Pustite neka vri od 3-5 minuta. Ne treba da se prešpinuje.
Ako vam je puno gust sirup možete ga razblažiti sa jos malo vode.
U sirup dodajte isceđeni sok od limuna. Ne treba vam ceo limun. Pola manjeg će biti sasvim dovoljno. Možete dodati i više ako volite kiselkastiji ukus.
5.
Topao kolač prelijte sa toplim prelivom, ali ne sa ključalim.
Izvadite kolač i pustite ga da odmori oko 5 minuta. Isto tako i sirup ostavite da odstoji oko 5 minuta, da se malo prohlade. Potom prelijte kolač sa sirupom.
6.
Ohlađen kolač secite na kockice ili rombove i uživajte!
Izvor: /www.coolinarika.com

Nema komentara:
Objavi komentar