petak, 16. veljače 2018.

Kolač sa kiselim mlekom




Sastojci

  • 4 kom jaja
  • 250 gr šećera
  • 200 gr kiselog mleka (ili 200 ml jogurta)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 250 gr oraha
  • 250 gr griza
  • 2 kesice vanil šećera
  • po želji oko 2 kašike: suvog grožđa ili brusnica
  • Preliv:
  • 500 gr šećera
  • 30 kašika vode
  • malo soka od limuna 
 
 

Priprema


1.

Odvojit belanca od žumanaca. Penasto umutiti belanca. Tome dodati šećer i vanil šećer, zatim žumanca.

U kiselo mleko ili jogutr razmutiti prašak za pecivo. Sve zajedno dodati u umućena jaja.



2.

Smanjiti mikser na najmanju brzinu i tome dodati lagano, griz i orahe.

Ja volim dodati i suvo grožđe i suvu brusnicu, ali ovaj put nisam imala kući pa sam je izostavila.

3.

Masu razlijte u pleh koji je prethodno podmazan i posut brašnom.

Ja sam pekla u plehu dimenzija 30 cm x 35cm.

Peći u zagrejanoj rerni.

4.

Preliv:

Stavite šećer i vodu u šerpu. Lagano promešajte da se šećer sjedini sa vodom i ostavite da provri. Pustite neka vri od 3-5 minuta. Ne treba da se prešpinuje.

Ako vam je puno gust sirup možete ga razblažiti sa jos malo vode.

U sirup dodajte isceđeni sok od limuna. Ne treba vam ceo limun. Pola manjeg će biti sasvim dovoljno. Možete dodati i više ako volite kiselkastiji ukus.

5.

Topao kolač prelijte sa toplim prelivom, ali ne sa ključalim.

Izvadite kolač i pustite ga da odmori oko 5 minuta. Isto tako i sirup ostavite da odstoji oko 5 minuta, da se malo prohlade. Potom prelijte kolač sa sirupom.




6.
Ohlađen kolač secite na kockice ili rombove i uživajte!
 
 
 
 
 
 
Izvor: /www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar