srijeda, 14. ožujka 2018.

Zašto koristiti sezamove sjemenke svaki dan?

Sezam je jedan od najstarijih začina na svijetu. 
Zapisi potvrđuju da su još 3500 godina pr. n. e. postojale kulture sezama uz rijeke Eufrat i Tigris.
Već odavno se ova biljka koristi u drevnim medicinskim tradicijama diljem svijeta.
Ayurvedski ljekoviti pripravci i kuhinja nezamislivi su bez sezamovih sjemenki te je sezamovo ulje neizostavan sastojak ayurvedskih masaža.
Naziv sezam odnosi se i na biljku i na sjemenke. Prešanjem sjemenki dobiva se izuzetno ljekovito sezamovo ulje.
Danas se sezam i njegovo ulje koriste u kulinarstvu, liječenju i kozmetici.
Iako po svojim hranjivim vrijednostima zaslužuje biti u samom vrhu najcjenjenijih namirnica, njegova je ljekovitost kod nas još uvijek slabo prepoznata.


Jedan od najboljih izvora kalcija


Konzumacijom sezama štitite i jačate organizam te ga obogaćujete važnim hranjivim tvarima.
Iako su sezamove sjemenke izuzetno male, imaju veliku hranjivu vrijednost.
Sadrže vitamine A, B1, B2, B6 i E, nezasićene masne kiseline, minerale, bjelančevine, željezo, magnezij, mangan, cink, kalcij, fosfor i kalij.
Sezamove sjemenke sadrže i dva jedinstvena spoja iz skupine lignana: sezamin i sezamolin koji smanjuju razinu lošeg kolesterola i štite od visokog tlaka.
Štoviše, ove sjemenke jedan su od najboljih izvora kalcija na svijetu. Primjerice, jedna jušna žlica neoljuštenog sezama sadrži čak 88 mg kalcija.


Sezamovo ulje - riznica dobrobiti za velike i male


Sezamovo je ulje, isto kao i sjemenke, bogato hranjivim tvarima i raznovrsno u svojoj primjeni.
Koristi se u kulinarstvu, za masažu i njegu kože.
Vrijedno je spomenuti da je ulje blago i njime se može njegovati i dječja koža.
Sezamovo ulje neizostavan je dio ayurvedskih terapija. U ayurvedi ga nazivaju „kraljem svih ulja“ i smatraju da ono jača i čisti organizam te stimulira pravilan rad svih unutarnjih organa.
U mnogim dijelovima Indije sezamovo ulje smatra se svetom namirnicom te se koristi u duhovnim ceremonijama.
Sezamovo ulje bogato je vitaminom E, željezom, omega-6 masnim kiselinama, vitaminom B6, magnezijem i kalcijem. Posjeduje antibakterijska, protuupalna i protugljivična svojstva.
Ima zagrijavajuća i umirujuća svojstva te uravnotežuje vata došu.
Novorođenčad i mala djeca također mogu imati brojne dobrobiti od korištenja sezamova ulja.
Prema ayurvedi, ovo ulje jača kosti, mišiće i ligamente. Zbog toga svaka indijska obitelj redovito masira svoje dijete sezamovim uljem, a zatim ga izlaže suncu kako bi koža zajedno sa sezamovim uljem upila i vitamin D.
Njega kože sezamovim uljem pomlađuje kožu, zaglađuje bore, štiti od utjecaja UV zraka te smanjuje akne i psorijazu.


Ljekovitost sezamovih sjemenki


S obzirom na veliku nutritivnu vrijednost, sezamove sjemenke i sezamovo ulje pomažu kod brojnih bolesti i tegoba.
Velike količine magnezija u sjemenkama sezama pozitivno djeluju na visoki krvni tlak i jačaju kardiovaskularni sustav. Također, magnezij regulira šećer u krvi i sprečava razvoj dijabetesa.
Redovitom konzumacijom sezam višestruko štiti vaš organizam:
  • snižava krvni tlak
  • štiti od raka
  • poboljšava zdravlje kostiju
  • regulira probavu
  • njeguje kožu i kosu
  • regulira šećer u krvi i sprečava razvoj dijabetesa
  • smanjuje upale i grčeve uzrokovane reumatoidnim artritisom
  • štiti organizam od štetnog djelovanja zračenja

Raznovrsnost vitamina i minerala koji su sastavni dio sezama pružaju snažnu zaštitu od raka i štite organizam od vanjskih štetnih djelovanja.
Cink, kalij i fosfor poboljšavaju zdravlje kosti. Osobama koje su imale česte prijelome i ozljede preporučuje se svakodnevna konzumacija sezamovih sjemenki.
Također, visok udio bakra smanjuje upale u kostima, zglobovima i mišićima.
Velika je ljekovitost sezama i u području oralnog zdravlja - sezam štiti od bakterije Streptococcus, koja se nalazi u zubnom plaku i u samoj slini.
Sezam sadrži organski spoj sezamol, koji čuva DNK od štetnih učinaka zračenja.


Primjena u kulinarstvu


Sezamove sjemenke možete konzumirati na različite načine.
Jedan od jednostavnijih načina jest da njima pospete salate, juhe, kuhano povrće ili da ih dodate u smoothie.
Sjemenke možete dodati i u smjesu za kruh ili u druga peciva koja pripremate kod kuće.
Ako želite blagu orašastu aromu, sjemenke lagano popržite na tavi.
Crne sjemenke sezama prije upotrebe ostavite u vodi preko noći, a potom ih dodajte u jogurt, smoothie ili u neko drugo jelo po želji.
Koje god jelo odabrali, s dodatkom sezama svakako ćete ostvariti punoću okusa i obogatiti jelo, a svakodnevnom konzumacijom dugoročno ćete zaštititi svoj organizam.


Namazi od sezama


Sezamove sjemenke možete dodati i u namaze.
Tahini i humus izuzetno su hranjivi i lagani te jednostavni za pripremu.
Za tahini su potrebna dva glavna sastojka: neoljuštene sezamove sjemenke i maslinovo ulje.
Desetak minuta pržite sjemenke stalno ih miješajući, a potom ih stavite u blender zajedno s 2 – 3 žlice maslinova ulja.
Ako želite, možete dodati sol, papar ili neke druge začine. Poslužite na tostu ili na domaćem kruhu.


Humus


Sastojci za humus:
  • 200 g slanutka 
  • 50 g sezama
  • sok od jednog limuna
  • 1 − 2 češnja češnjaka
  • himalajska sol
  • 2 − 3 žlice maslinova ulja
  • peršin
  • papar
  • tahini (po želji)
Za pripremu humusa prethodno pripremite slanutak (namočite ga u vodi tijekom noći, a potom ga skuhajte).
Prema želji, sezamove sjemenke možete popržiti u tavi. Štapnim mikserom usitnite slanutak, dodajte sezamove sjemenke, usitnjen češnjak, peršin, sol, papar, maslinovo ulje i sok od limuna. Ako želite, možete dodati i tahini.
Sve dobro promiješajte.
Poslužite na hrskavom tostu ili domaćem kruhu.


















izvor: http://alternativa-za-vas.com/

Nema komentara:

Objavi komentar