srijeda, 14. ožujka 2018.

3 ukusna i zdrava recepta od cikle

1. Kisela cikla na sirovojelski način
 

Svi znamo za kiselu ciklu.
Ali kako pripremiti ciklu tako da sačuvamo njezine vrijedne sastojke?
Isprobajte ovaj recept kisele cikle na sirovojelski način.

Sastojci:
  •     2 cikle
  •     1 svježi čili
  •     1 čaša rižinog octa
  •     ¼ čaše smeđeg šećera
  •     1 svježi list lovora
  •     ½ čajne žlice papra
  •     himalajska sol

Priprema:
- Operite, ogulite i tanko narežite ciklu. Stavite u staklenku.
- U loncu zakuhajte ocat, nasjeckani čili, šećer, papar i lovorov list.
- Ciklu prelijte vrelim octom i začinima.
- Dobro zatvorite staklenku.

Držite ciklu na tamnom hladnom mjestu Rok trajanja je mjesec dana.


2. Pikantna cikla sa češnjakom


Ovu pikantnu ciklu možete namazati na kruh ili servirati uz druga jela.
Jednostavna je za pripremiti, a nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

 Sastojci:
  • 2 cikle
  • 3 - 4 češnja bijelog luka
  • veganska majoneza
  • himalajska sol

Priprema:
- Neoguljenu ciklu kuhajte u vodi s malo octa (da bi zadržala svoju boju) dok ne postane mekana.
- Izvadite iz vode, ohladite, ogulite i naribajte na sitnom ribežu.
- Ciklu pomiješajte sa zgnječenim ili naribanim češnjakom, majonezom i soli.

U ovu salatu po želji možete dodati ribani sir (70-100 gr), drobljeni orah i/ili grožđice. Salatu možete držati u hladnjaku nekoliko dana.


3. Bogata ruska salata od cikle (na vegetarijanski način)


Bez ove šarane salate je apsolutno nemoguće zamisliti Božićni stol u Rusiji.
Priprema ove salate zahtjeva puno vremena, zbog toga se obično priprema samo za posebne dane.
Možete je pripremiti dan prije Božića i držati u hladnjaku.

Sastojci:
  •     1 kg cikle
  •     1 kg mrkve
  •     500 g sira ili tofua
  •     1 kg krumpira
  •     veganska majoneza (ili Mileram i jogurt)

Priprema:
- Povrće operite u hladnoj vodi. Ne gulite ga i ne režite!
- Svaku vrstu povrća kuhajte u zasebnom loncu, dok ne postane mekano (probajte vilicom).
- Izvadite iz vode i dobro ohladite (povrće možete skuhati i dan prije, a sljedeći dan napraviti salatu).
- Dobro ohlađeno povrće ogulite nožem.
- Svaku vrstu povrća naribajte u posebnu zdjelu i podijelite na dva dijela
- Sir također naribajte u posebnu zdjelu i podijelite na pola.

Uzmite veliki plitki tanjur.
Sada slažite povrće, sloj po sloj, na sljedeći način:
  1.     krumpir
  2.     majoneza
  3.     mrkva
  4.     majoneza
  5.     sir
  6.     majoneza
  7.     cikla
  8.     majoneza

Ponovite još jednom.
Zadnji sloj cikle dobro premažite majonezom i ukrasite peršinom (po želji).

Napomena:
Unutrašnje slojeve salate premažite tankim slojem majoneze, inače će salata biti premasna.
Umjesto majoneze možete napraviti umak od Milerama i jogurta (1:1).
Pomiješajte Mileram i jogurt, dodajte sol, šećer, papar, kurkumu, asafoetidu, sol i druge začine po želji.
Salatu možete držati u hladnjaku nekoliko dana. Samo je trebate pokriti tako da se gornji sloj cikle ne osuši.















izvor: http://alternativa-za-vas.com/

Nema komentara:

Objavi komentar