Voće i povrće
Voće i povrće
Ako ste
uspjeli istopiti suvišne kilograme i napokon Vam se sviđa što vidite u
ogledalu, u održavanju postignutih rezultata pomoći će Vam sasvim obično
voće i povrće sa sasvim neobičnim mogućnostima.
Kupus
Kuhan ili pirjan s malom
količinom ulja imat će pozitivan efekt na tjelesnu formu i probavni
sustav sprečavajući zatvor. Zapravo, od svih načina pripreme kupusa,
najviše preporučamo kiseli kupus koji se zasluženo nalazi u skupini
revitalizirajuće hrane. Sastojci koji se nalaze u kiselom kupusu imaju
značajke hrane koja pogoduje detoksikaciji, ojačava vezivno tkivo te
uklanja višak vode iz tijela što je od velike pomoći u borbi s
celulitom. Tijelo će postati utegnuto i glatko, a izgledat će i zdravije
jer kupus sadrži velike količine vitamina C, kalija, bakra i vrijednih
vlakana. Mliječna kiselina sadržana u kiselom kupusu sprečava pojavu
nadutosti te obnavlja crijevnu bakterijsku floru.
Mrkva
Kaže se da mrkva sadrži
energiju sunca, a spada u kategoriju najjeftinije prirodne medicinske
pomoći. To je prava škrinja s blagom u kojoj možemo pronaći velike
količine vitamina B, D i E skupine te većinu karotenoida (koji se u
organizmu pretvaraju u vitamin A). Poznato je da mrkva ima izvrstan
utjecaj na vid. Ako je kuhate ili pirjate, dodajte jelu čajnu kašičicu
ulja kako bi se karotenoidi lakše apsorbirali. Konzumišući mrkvu
svakodnevno, svojoj koži podarit ćete prekrasan i zdravi ten. Osim
navedenog, mrkva je bogata kalijem, sumporom, bakrom, željezom, fosforom
i jodom koji služe u regulisanju probave, stimulaciji metabolizma te
imaju efekt mršavljenja na tijelo.
Suho voće i orašasti plodovi
Dozvoljeni su, ali samo u
ograničenim količinama, jer 100 g ovih grickalica sadrži oko 500 kcal.
To je zapravo mnogo, ali dobro je priuštiti si nekoliko suhi smokvi ili
breskvi svaki dan jer su sigurno mnogo zdravije od slatkiša.

Suho voće veliko je skladište
vitamina B skupine: orašasti plodovi opskrbit će nas dovoljnim
količinama vitamina E i vrijednim mineralima – željezom, kalijem i
magnezijem. Osim toga, orašasti plodovi imaju umirujući efekt na živce i
pomažu nam da se osjećamo bolje. Sadrže i biljna vlakna koja djeluju
stimulativno na metabolizam.
Peršun
Korijen peršuna može se dugo
skladištiti u tamnoj i hladnoj prostoriji, a lišće možemo uzgajati u
tegli tijekom cijele godine, čime ujedno nadziremo njihovo organsko
podrijetlo. Peršun sadrži vitamine C i E te esencijalne masne kiseline,
zbog čega je veoma efikasan u borbi protiv bolesti bubrega. Osim toga,
ima diuretska svojstva te čisti tijelo od toksina. Konzumiranje peršuna
čini kožu glađom te pomaže održati vitku figuru. Zgodno ga je jesti jer
je on isto tako prirodni afrodizijak, a ipak izgubimo između 200 i 300
kalorija tijekom vođenja ljubavi.
Boja povrća – što ona znači?
Ovisno o njegovoj boji, povrće
sadrži različite vitamine, minerale i ima nutritivne vrijednosti. Evo
kratkog vodiča za povrtni svijet boja.
Ovisno o hemijskoj strukturi bojila se mogu podijeliti u četiri osnovne skupine:
- hlorofili
- karotenoidi
- betalaini
- flavonoidi
Hlorofil
Hlorofil je zeleni pigment
prisutan u biljkama. Sunčeva svjetlost apsorpcije aktivira fotosintezu u
svim biljkama. Prije svega, odgovorna je za njihov rast. To je vrlo
važno i za pravilno funkcionisanje ljudskog tijela. Pokazuje
antioksidativna i protuupalna svojstva i podržava brzo ozdravljenje od
posjekotina. Osim toga, opskrbljuje tijelo magnezijem i pomaže krvi pri
prijenosu kisika u sve stanice i tkiva, te ima anti-aterosklerotična
svojstva. Hlorofil također djeluje kao antikancerogeni faktor jednako
kao što pomaže štititi tijelo od toksina i nuspojava mnogih lijekova.
Karotenoidi
Karotenoidi su odgovorni za
narandžasto-žutu boju mnogih biljaka – voća, povrća, cvijeća. Najvažniji
predstavnici tih boja su: beta-karoten, likopen, ksantofil, lutein i
zeoksantin. U ljudskom tijelu karotenoidi obavljaju dvije osnovne
funkcije. Prvo su antioksidansi, koji neutrališu slobodne radikale.
Sprečavaju nastanak mnogih bolesti povezanih s rakom. Karotenoidi su
posebno važni u održavanju pravilnog funkcionisanja očiju, čime se
smanjuje rizik od oboljenja očiju, kao što su: makularna degeneracija,
katarakta i degeneracija mrežnice oka. Brojna istraživanja također
pokazuju da te boje mogu igrati važnu ulogu u prevenciji
kardiovaskularnih bolesti.

Betalaini
Betalaini nisu baš popularna
grupa boja, a proizvodi ih relativno malen broj biljaka. Daju biljkama
žutu, narandžastu, crvenu i ljubičastu boju. Farmakološke prednosti ove
skupine bojila se uglavnom odnose na njihovo antioksidativno djelovanje.
Istraživanja su pokazala da betalaini pridonose smanjenju oštećenja
ljudskih organa uslijed oksidativnog stresa, stanjem poremećene
ravnoteže između slobodnih radikala (oksidansa) i antioksidansa
(antioksidans) u tijelu. Osim toga, ova skupina spojeva oštećivanjem
slobodnih radikala u organizmu inhibira staničnu lipidnu oksidaciju.
Flavonoidi
Flavonoidi su glavne boje koje
možemo pronaći u cvijeću, povrću i voću. Oni definiraju različite boje,
od žute do plave. Flavonoidi su klasificirani kao često pronalaženi
antocijanini – tvari čija je biološka aktivnost primarno povezana s
krvnim žilama i krvožilnim sustavom. Dobro je poznato da oni utječu na
formisanje i jačanje stjenki malih krvnih žila i imaju anti-trombocitna
učinak na trombocite. Ovi spojevi imaju koristan učinak i na cirkulaciju
u miokardu, stoga se mogu koristiti alternativno pri tretiranju
koronarnih bolesti srca. U novije vrijeme, istraživači su uočili
antioksidativna svojstva flavonoida i počeli ih koristiti kao prirodne
antioksidanse i kao tzv. čistače slobodnih radikala – molekula
odgovornih za nastanak tumora ili staničnog starenja. Flavonoidi također
imaju sposobnost vezati teške metale – što rezultira uklanjanjem tih
štetnih elemenata iz tijela.
Prednosti konzumiranja povrća možgu se vidjeti na našem tijelu, našoj koži i našem izgledu.

Zdravo povrće
Svi znamo poznate pjesme o povrću i njegovoj važnosti. Ako želite da biste dobili zdrav ten,
lijepe i jake i duge nokte, sjajnu kosu, ključ nije u trošenju velikih
količina tableta i kozmetike. Možete dobiti korist za svoje tijelo
jednostavno konzumiranjem povrća pored vašeg osnovnog obroka.
Vitamini i minerali sadržani u njima su organske i njih tijelo apsorbuje mnogo bolje od tableta, gdje su stvoreni sintetički.
Ovdje je neko povrće i njegove glavne prednosti:
- Mrkva – sadrži mnogo karotena ili vitamina A , kroz koji naše tijelo stvara melanin. Ako želite zadržati vaš ten duže, sigurno je da će vam konzumiranje mrkve pomoći.
- Isto važi i za paradajz i voće sa crvene i narandžaste boje, kao što su breskve, marelicei drugo.
- Zelena salata – to je ne samo ukusno povrće, nego je i bogato vitaminom C, bitnim za imunološki sistem.
- Kopriva, netipična, ali stvarno zdrava, čiji supa može osigurati vašu dnevnu dozu željeza bez ikakvih problema!
Nema komentara:
Objavi komentar