Kukuruz i Karfiol
Kukuruz
Kukuruz je biljka koja se
uzgaja prvenstveno zbog svog jestivog sjemena na klipu. S visokim
postotkom ugljikohidrata, proteina i vitamina, kukuruz je jedna od
najvažnijih žitarica na svijetu, odmah nakon pšenice i riže.
100 g kukuruza sadrži 97 kcal
Kukuruz ima značajnu količinu ugljikohidrata, vlakana i proteina, a bogat je vitamina skupine B, vitamina E, kalija, fosfora, magnezija, željeza i cinka.
Eliksir mladosti
Kukuruz sadrži veliku količinu
magnezija, pa ishrana bogata ovom žitaricom nadomješta njegov manjak i
otklanja rizik od mnogih bolesti povezanih uz starenje. Samo 150 g
kukuruza pokriva otprilike 25% dnevnih potreba organizma za vitaminom B1.
Kukuruz sadrži i glavni antitoksin – vitamin E, koji ne samo da ima
mnoga blagotvorna svojstva, nego djeluje i kao prevencija od skleroze.
Kukuruz u dnevnoj ishrani smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i
pojave raka. Ugljikohidrati osiguravaju energiju, a ne uzrokuju pohranu
masnoća u tijelu.
Antistres žitarica
Kukuruz je odlična antistres namirnica. Bogat je vitaminima B skupine, a posebno vitaminom B1koji omogućuje pravilno funkcionisanje živčanoga sustava, mišića i srca, te sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica.
Žuto zlato
Kukuruz potječe iz srednje
Amerike, a pretpostavlja se da je bio uzgajan još 7000 godina prije
Krista. Osim što je bio jedna od osnovnih namirnica Maja, Asteka i Inka,
kukuruz je bio i dio njihove kulture. Asteška legenda kaže da je bog
Sunca na Zemlju poslao žuto zlato da nahrani narod. U Evropu je kukuruz
donio Kolumbo, kao i druge nepoznate stvari iz Novoga svijeta, a isprva
je bio poznat kao ‘Indijanska pšenica’. Francuzi i Talijani počeli su ga
uzgajati u 16. stoljeću, a zahvaljujući Špancima i Portugalcima
pronašao je svoj put u Afriku. Isprva se od samog kukuruza cijenilo samo
kukuruzno brašno. Popularnost je stekao tek nakon 19. stoljeća, kad su
ga počeli uzgajati na većim područjima, a danas je prisutan u kuhinjama
širom svijeta. Kukuruzno brašno se koristi za pripremu kruha i kolača,
ali i za pripremu italijanske palente, meksičkih tortilja, tacosa ili
enchilada. Dodajemo ga u salate ili se jednostavno poslužuje kuhan ili
pečen, a odlično ide uz mesna jela. Osim toga, često ga jedemo u obliku
kokica ili žitnih pahuljica, a koristi se i pri izradi burbona.
300 miliona dnevno
Toliko se tortilja pojede u Meksiku SVAKI dan! Možete li vjerovati? To je više od 100 milijardi pojedenih tortilja godišnje!
Božica
Uz grah i bundavu, Indijanci smatraju da je kukuruz jedna od božica poljoprivrede.
U njihovoj kulturi ova žitarica je u širokoj upotrebi:
- Sjemenke služe kao hrana, za izradu ulja i alkohola te kao ukras.
- Lišće se koristi za punjenje madraca te izradu lutaka i mokasinki.
- Kukuruz se koristi u ceremoniji ispraćaja pokojnika na vječna lovišta.
Karfiol
Godišnja biljka iz porodice
kupusa. Jestivi dio biljke su njegovi mladi bijeli cvijetovi, tzv ruže.
Uzgaja se u umjerenim klimatskim područjima.
100 g karfiola – 21 kcal
Sadrži kalij, magnezij, kalcij, mangan, željezo, bakar, cink, fluor, karoten, vitamine C, K, B1, B2, B6.
Rak vas neće pojesti
Ovo povrće se preporučuje u prevenciji raka.
Karfiol detoks
Enzimi iz karfiola pomažu u
procesu detoksikacije. Toksični spojevi koji se ne uklone na vrijeme
mogu dovesti do oštećenja ćelija, što dovodi do raka. Specifični enzimi u
kombinaciji s vitaminima i mineralima iz karfiola predstavljaju svoja
anti-rak svojstva.
Dok se ne popunite…
Karfiol ima malo kalorija, daje osjećaj sitosti, zato jedimo karfiol za naše zdravlje bez brige o sticanju suvišnih kilograma.
“Kiparski kupus”
Karfiol dolazi sa Kipra i
isprva se zvao “Kiparski kupus”. Poznat je već 2500 godina. Već je bio
uzgajan u drevnom Egiptu i Perziji. Dalje, njegov uzgoj je uveden u
Italiji za to da se širi u cijeloj Evropi od 16. vijeka. U savremenoj
kuhinji se koristi u svemu od supe do jela od povrća. Kuha se u cjelini
ili služi sirov u salatama.
Šta je karfiol?
Karfiol je prirodni objekt koji
omogućava da se objasni pojam fraktala. Oni su bili uvedeni u
matematiku tokom 70-ih od strane francuskog naučnik iz Yale
Univerziteta, Benoit Mandelborta. Karakteristična kvaliteta fraktala je
njegova samo-sličnost – dio seta je slika cjeline. I tako svaka rozeta
predstavlja sliku cjelokupnog karfiola. Fraktali su našli primjenu u
različitim granama, kao što su medicina, hidrologija i finansije.
Povrće na univerzitetu
Mark Twain je rekao “Karfiol nije ništa više od kupusa s višom školom”.
Nema komentara:
Objavi komentar