MEDITERANSKA KUHINJA
Otkrijte okuse i običaje međunarodne kuhinje.
Kuhinje svijeta na Vašem tanjiru!
Kuhanje ne mora biti monotono, a
ni dosadno. Pođite s nama na izvanredno putovanje oko svijeta tragom
najukusnijih gastronomskih specijaliteta, a mi ćemo Vam otkriti nove
gastronomske užitke. Upoznaćete zanimljive kulinarske običaje raznih
kultura i otkriti koja od svjetskih kuhinja odgovara Vašem nepcu. Hoćete
li se pronaći u sunčanoj talijanskoj kuhinji, vatrenoj meksičkoj,
ukusnoj francuskoj ili će Vas privući jedinstveni mirisi orijentalne
kuhinje koji oduzimaju dah – otkrijte ovdje i sada.
Kulinarsko putovanje
započinjemo s grčkom kuhinjom koja se odlikuje uticajima italijanske i
turske kuhinje. Bazu grčke kuhinje čine maslinovo ulje, povrće i bilje
toliko karakteristično za područje Mediterana. Tajna grčke kuhinje leži u
radosti druženja i proslava. Grci vole dobro jesti, a to je razlog što
cijene ukusnu hranu. Ne iznenađuje ni činjenica da su u stanju preći i
veće udaljenosti kako bi došli do restorana koji nudi najbolji prženi
souvlaki – Grcima omiljeno jelo.
Svoje putovanje nastavljamo
tragom španske kuhinje, koja nudi malo blaži pristup hrani. Raznovrsnost
u pripremi namirnica poput mesa, ribe i povrća, jedinstveno je iskustvo
za svako nepce. Španska kuhinja, poznata po jelima kao što su paella i
gazpacho, duguje svoj jedinstveni splet okusa nekadašnjim stanovnicima
Iberije, danas poznate kao Pirinejsko poluostrvo.
Sljedeća stanica je Japan, čija
se prirodna i harmonična kuhinja s pravom smatra najzdravijom kuhinjom
svijeta. Restorani u kojima se poslužuje sushi niču diljem svijeta poput
gljiva nakon kiše, dok se bijela riža i soja nalaze gotovo u svačijem
jelovniku. Susret s japanskom kuhinjom mnogima predstavlja iznenađenje
njenom jednostavnošću, sirovom formom i sadržajem. Ritual uzimanja hrane
u Japanu ne predstavlja samo zadovoljenje fizioloških potreba, nego i
estetsko i mistično iskustvo. Predivno poslužena jela potiču naše
emocije te zajedno s atmosferom igraju važnu ulogu u postizanju
određenog stanja uma i srca.
Potpuno drugačija, meksička
kuhinja postala je velik hit u posljednjih nekoliko godina, zbog čega
upravo Meksiko čini sljedeću stanicu našeg putovanja. Španski osvajači
ostavili su trag svoje kulture u mnogim aspektima života Meksikanaca, pa
tako i u onom kulinarskom. Susret dviju kultura rezultirao je nastankom
veoma aromatične i vatrene kuhinje. Prije dolaska Španaca na ova
područja, kukuruz je činio osnovu ishrane, a kukuruzno brašno koristilo
se za pripremu svjetski poznatog meksičkog hljeba – ukusnih tortilja.
Egzotična tajlandska kuhinja svoj izraz ostvaruje u idealnoj kombinaciji slatkog i kiselog, kao i gorkog i slatkog okusa,
što je dovoljno dobar razlog da je kroz naše putovanje posjetite i
isprobate recepte koje nudi. Upotreba svježih biljaka i začina poput
soka limete, limunove trave i svježeg korijandera karakteristična je za
kulinarstvo ove zemlje. Jednako kao i u slučaju azijske kuhinje, riža
je glavni sastojak mnogih jela. Osim okusa, Tajlanđani veliku pažnju
pridaju i dekoraciji hrane, zbog čege je rezbarenje voća i povrća
postalo gotovo umjetnička forma.
Vrlo napredna i raznovrsna indijska kuhinja sigurno
nudi neka od najboljih vegetarijanskih jela na svijetu. Uobičajen obrok
sastoji se od predjela koje ugavnom čini salata, te glavnog jela s
odličnim chapati hljebom,
povrćem i rižom. Za Indijce hrana je dar bogova, zbog čega je treba
pripremati i konzumirati s poštovanjem, pažnjom i ozbiljnošću.
Iduća stanica je Italija, čiju
kuhinju mnogi gurmani svijeta smatraju najukusnijom. Istorija
italijanske kuhinje proteže se od 4. vijeka pr. Kr., a prepoznatljiva je
po sastojcima poput bijelog luka, šafrana, origana, vina i maslinovog
ulja. Jela nisu komplikovana, ali oduševljavaju nas bogatstvom okusa i
raznovrsnošću, mirisom svježih biljaka, paradajza, paprika i luka koji
su dozreli na suncu. Osim toga, najukusnije pikantno meso svijeta suši
se upravo na italijanskom suncu.
Špageti i pizza, iako
simboli italijanske kuhinje, ne odražavaju cjelokupnu raznolikost i
bogatstvo toliko karakteristično za devetnaest italijanskih regija.
Kao sljedeći korak na našem putovanju, biramo bogatstvo okusa francuske kuhinje,
koju mnoga iskusna nepca proglašavaju najboljom na svijetu. Ishrana je
neodvojivi dio svakodnevnog života prosječnog Francuza, stoga i ne čudi
činjenica da su upravo Francuzi stvorili umjetnost savoir vivre, u
slobodnom prevodu – lijepe strane života. Francuska kuhinja postala je
poznata širom svijeta zbog Francuza samih, koji su na ovaj način svoju
zemlju predstavili u najboljem svjetlu. Čak i najveći kulinarski laik
mogao bi nabrojati najpoznatije francuske specijalitete poput tarta,
supe od luka, hljeba baguette (popularnog „francuza“), žabljih krakova ili puževa posluženih na razne načine.
Spomenute svjetske kuhinje samo
su početak našeg kulinarskog putovanja s mnogim ukusnim stanicama.
Ovdje se nalazi vodič fantastičnih okusa kuhinja širom svijeta.
Ponekad je na svom putu dobro
napraviti malu stanku i isprobati neke od odabranih jela i recepata
kojima se ponose najpoznatije svjetske kuhinje.
Dobar tek!
azijska kuhinja, francuska kuhinja, grčka kuhinja, indijska kuhinja, japanska kuhinja, kuharica,kuhinje svijeta, mediteranska kuhinja, meksička kuhinja, prehrana, španjolska kuhinja,tajlandska kuhinja, talijanska kuhinja, turska kuhinja
Naučnici imaju istu misao da
mediteranska kuhinja i mediteranska dijeta kao cjelina promovišu
dugovječnost. Saznajte od čega se sastoji.
Mediteranska dijeta
Šta čini mediteransku dijetu jednom
od najpopularnijih na svijetu? Neosporna je činjenica to da produžava
život i nalazi se među dijetama naroda dugog životnog vijeka, prema
National Geographic magazinu.
Mediteranska hrana se sastoji uglavnom od voća i povrća, žitarica, ribe i mliječnih proizvoda. Neki je zovu mediteranska dijeta, jer je za razliku od drastičnih dijeta sa jo-jo efektom, ona pomaže da se reguliše težina unutar normalnog opsega i da se održi dobro zdravlje.
Mediteranska hrana se sastoji uglavnom od voća i povrća, žitarica, ribe i mliječnih proizvoda. Neki je zovu mediteranska dijeta, jer je za razliku od drastičnih dijeta sa jo-jo efektom, ona pomaže da se reguliše težina unutar normalnog opsega i da se održi dobro zdravlje.
Ovdje su neka osnovnih pravila
Mediterana: jesti ribu i do 4 jaja sedmično; dodati malo jogurta i sira u
vašem dnevnom meniju, kao i puno voća i puno povrća. Koristiti
maslinovo ulje ili drugo nerafinisano ulje umjesto ulja, i piti vodu
umjesto alkoholnih pića ili gaziranih pića. Dnevna fizička aktivnost je
također dio Mediteranske dijete koja pomaže u održavanju dobrog izgleda i
forme.
Iskoristite mediteranske kuhinje da živite zdravo i dodajte još godina životu.
kuhinje svijeta, mediteranska kuhinja, talijanska kuhinja
Nema komentara:
Objavi komentar