BIJELI GRAH,CRVENI GRAH,BROKULA
Bijeli Grah
Uzgaja se zbog svojim malih bijelih sjemenki. Dolazi iz Srednje i Južne Amerike.
100 g bijelog graha - 102 kcal
Sjeme puno energije
Grah je izvor željeza. Osobe sa
nedostatkom željeza postaju slabe i apatične. Sljedeće osobe su posebno
izložene riziku od nedostataka željeza: trudnice, rekonvalescenti, kao i
rastuća djeca i omladina. Za bolju apsorpciju željeza, grah se
preporučuje da se jede s povrćem bogatim vitaminom C.
Jaki dvojac
Bijeli grah sadrži kalcij i magnezij, dva nadovezujuća elementa odgovorna za jake zube i kosti.
Kraljevsko sjeme
Sjeme graha napravilo je svoj
doprinos u tradiciji slavljenja Bogojavljenja. U mnogim područjima, npr.
Francuska ili Španija, familija
dijeli poseban kolač sa sjemenkama graha unutra. Prema lokalnoj tradiciji, onaj koji pronalazi sjeme postane kralj događaja ili mora… platiti račun Dama svijeta
dijeli poseban kolač sa sjemenkama graha unutra. Prema lokalnoj tradiciji, onaj koji pronalazi sjeme postane kralj događaja ili mora… platiti račun Dama svijeta
Grah se smatra starim oko 8000 godina. To je jedna od “tri sestre” pred-kolumbijske američke kuhinje, pored kukuruza i bundeve. Asteci su uzgojili “ayacolt” ili grah s kukuruzom koji je služio kao stup da se popne na njega. Danas, grah je jedan od primarnih izvora biljnih bjelančevina u svijetu. Može se naći u kuhinjama svake kulture. Postoji oko 30.000 vrsta graha.
Bijeli grah vs Fudbal
Grah je sastojak hranjivih
supa, kao što su Cassoulet iz Francuske, Fabada iz Španije ili Feijoada
iz Brazila, glavnih jela, kao tjestenina e Fagioli iz Italije, hladnih i
toplih salata. Može li uticaj graha na formu i vještine fudbalera biti
povezan s fudbalskim uspjesima tih zemalja na bilo koji način? Ako je
tako, tajna se pažljivo čuva.
Crveni grah
Posebno
popularan u Indiji, Španjolskoj i na jugu SAD-a, crveni grah biljka je
iz porodice mahunarki, a zbog velike količine biljnih vlakana i vitamina
naričito se preporuča u dijetalnoj prehrani.
100 g crvenog graha - 93 kcal
Crveni grah bogat je biljnim vlaknima, magnezijem, željezom, cinkom, te vitaminima B1 i B6.
Zaštita od bolesti
- Crveni grah izvor je velike količine dijetalnih vlakana.
- Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje konzumaciju 20-40 g biljnih vlakana dnevno, a samo 100 g suhog crvenog graha sadrži 25g ovog sastojka.
- Vlakna daju organizmu osjećaj sitosti, štite tijelo od tumora, stabiliziraju razinu šećera u krvi i potiču uklanjanje toksina iz tijela.
- Grah organizmu daje energiju koja se postupno iskorištava, što znači da se od kalorija dobivenih ovom namirnicom nećemo udebljati.
Budimo zdravi
Crveni grah sadrži mnoge
vitamine B skupine, osobito vitamin B6 koji je između ostalog odgovoran
za imunitet, stanje kože i aktivnost živčanog sustava.
Zapamtite
Suhi grah prije kuhanja potrebno je namočiti. Na ovaj način se proces kuhanja ubrzava, a grah se oslobađa od tvari koje uzrokuju poteškoće s probavom.Brokula
Ukusna i
zdrava brokula (brokulica ili brokoli) jednogodišnja je biljka iz
porodice kupusnjača, a uzgaja se zbog svojih tamnozelenih cvjetova
primarno u Engleskoj, Španjolskoj i Italiji.
U popularnoj kulturi brokula se
spominje kao jedna od najnepopularnijih vrsta povrća. U mnogim
humorističnim emisijama i dječjim crtanim filmovima prikazuje je se kao
najneomiljeniji dio ručka i nevoljeno povrće. Ako ste i vi kao djeca
vjerovali u to i imate problema s prihvatanjem brokule kao priloga tokom
ručka ili kao sastojka u salati, imamo riješenje za vas. Brokula je
nevjerovatan sastojak u koktelima i smutijima. Pomiješajte ju s vašim
omiljenim voćem i otkrijte koliko ta vitaminska bomba može biti ukusna!
Na primjer:
1 smrznuta banana
nekoliko smrznutih jagoda
4 smrznute brokule
nekoliko kašika grčkog jogurta od vanilije (ovisno o teksturi koju želite postići)1/2 kašike glatkog maslaca od kikirikija
1/4 šoljice hladne vode
nekoliko smrznutih jagoda
4 smrznute brokule
nekoliko kašika grčkog jogurta od vanilije (ovisno o teksturi koju želite postići)1/2 kašike glatkog maslaca od kikirikija
1/4 šoljice hladne vode
100 g brokule – 25 kcal
Brokulica sadrži biljna vlakna, kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, cink, mangan,sumpor, vitamine C, B1, B2, B5, B6, PP, E, K i provitamin A.
Borba protiv stresa
Zbog svih hranjivih tvari, vitamina i minerala koje sadrži, redovna konzumacija brokule odlično je oružje u borbi protiv stresa.
Vitaminska bomba
Brokula je izuzetno bogat izvor
hranjivih tvari, osobito kalija, folne kiseline, željeza, beta-karotena
i sumpornih jedinjenja, što je čini pravom vitaminskom i mineralnom
bombom. Konzumiranjem brokule potičemo naš imunološki sustav te se
štitimo od anemije, infekcija, bolesti jetre i raka. Kao da sve to nije
dovoljno, brokula usporava proces starenja i sprečava pojavu bolesti
povezanih sa starenjem.
SOS za dojke
Brokula sadrži sulforafan, spoj
koji zaustavlja razvoj raka dojke. Sulforafan blokira proces dijeljenja
stanica raka i na taj način sprečava daljnji razvoj bolesti.
Brokula ili limun?
Brokula sadrži istu količinu vitamina C kao limun.
Don Brokula
Brokula potiče s područja
Mediterana, pa tako njen naziv dolazi od italijanske riječi ‘brocco’,
koja u prevodu znači grančica ili mladica. Uzgajala se još u antičko
doba, ali u Evropi se njena upotreba raširila tek u 16. stoljeću, a
italijanski iseljenici prenijeli su je u SAD. Nakon malenog pada
popularnosti, brokula u širu upotrebu dolazi nakon Drugog svjetskog
rata, dok je danas omiljeno oružje u borbi protiv sezonskih i hroničnih
bolesti.
Nema komentara:
Objavi komentar