GRCKA I LIBANSKA KUHINJA
Grčka – majka drevne kulture, bliska i čudesna
Izlet u Grčkoj neće biti samo sjajan odmor, nego i prilika da se okusi mediteransku hranu.
Izlet u Grčku
Uprkos ekonomskoj krizi, Grčka je
sigurno uspjela zadržati interes turista svojom ljepotom, egzotikom i
drevnom kulturom. Kolijevka drevnih civilizacija i majka najvećih
filozofa,Grčka nije
samo inspiracija za mnoge umjetnike, ali je i top destinacija među
turistima. Za vas koji ste odlučili da krenete na odmor u inostranstvo,
Grčka je predivno mjesto za posjetiti.
Brojna ostrva i blaga, suptropska klima stvaraju odlične uslove za
opuštanje i zabavu. Dok pijete Ouzo na plaži tokom sunčanih dana, u
večernjim satima možete uživati u ukusnoj večeri od tipičnih grčkih
jela. U Grčkoj, većina začina su vrlo zdravi. Grčka kuhinja uključuje
uglavnom začine, uz masline, ribu, maslinovo ulje i mnoga povrća – svi
su važan izvor omega kiselina, vlakana i vitamina. Zato je grčka kuhinja
poznata kao jedna od najzdravijih, a ljudi tamo rijetko pate od srčanih
bolesti.
grčka kuhinja, kuhinje svijeta, mediteranska kuhinja, zanimljivostiLibanska kuhinja kao izvor za vaše kulinarske inspiracije
Nedavna novost u restoranima i kućanstvima u Evropi i Sjevernoj Americi,
libanska kuhinje uspostavila je ugled neiscrpnim nadahnućem kulinarskih
inspiracija za ljude koji znaju cijeniti jednostavnu, zdravu hranu.
Libanska kuhinja
Libanska kuhinja je mirisni i ukusan spoj mediteranske i bliskoistočne
gastronomske tradicije. Postoji razlog zašto su mnogi kuhari iz cijele
Europe zavoljeli kuhanje na libanski model. To je međunarodno hvaljena
kuhinja kada je riječ o jednostavnim, ali hranjivim i ukusnim jelima. Za
razliku od mnogih kulinarskih stilova pronađenih na bliskom istoku, ona
je iznenađujuće bliska za vegetarijance i ima upotrebu velikog
korištenja zdravih sastojaka: zelenog povrća, začina, sezonskog povrća i
biljnih ulja.
Postoji puno jela u libanskoj kuhinji koji će zagolicati vašu maštu, a
iz kojeg možete izvući svoje kulinarske inspiracije za zdravo kuhanje.
Uključujući:
Hummus
Sortirana bliskoistočna hrana s jedinstvenim etničkim uplivom. To je
gusta pasta, urađena od slanutka pomiješana s maslinovim uljem, ansambl
od začina i sjemenki sezama, hummus dolazi u potencijalno neograničenim
varijantama osmišljenim od kreativnih Libanaca- s limunovim sokom,
mljevenim zeljem iz bašte, trunkom metvice, sitno sjeckanim bijelim
lukom, patlidžanom i mnogim drugim verzijama ovog velikog jela.
Leća supa
– tradicionalno večernje jelo za Ramazan, ono ima crvene leće, luka i
paprike, ali lako možete dodati grah, grašak, rižu, nemasno meso i niz
drugih sastojaka u miks. To je pero-laka kategorija za stomak i vrlo
zdravo jelo.
Fattoush, ili seljačka salata
– nevjerojatna mješavina zelene paprike, paradajza, krastavaca, i zeljem
iz bašte (špinat i metvica među njima), ovo jelo je proljetno kao što
samo mođe biti. Ovo jelo nadilazi granice nacionalne kuhinje da bi
neselektivno donijelo svježinu proljetnog svježeg povrća.
Ako ste ljubitelj kuhanja s povrćem i jeste u potrazi za kreativnim
načinima na koje ćete uključiti zdrave sastojke u svoju ishranu, ali
radije ne biste da se znojite u kuhinji predugo (nakon svega, tu je
život da se živi, znate! ) ne tražite dalje kulinarske inspiracije nego
do libanske kuhinje. Za zauzete osobe koje još uvijek žele živjeti i
jesti zdravo, to je, zaista, dar s neba.
kuhinje svijeta, prehrana, zanimljivosti
Nema komentara:
Objavi komentar